Споделете с...

ДАМАРОВ ЛАК

Краен лак, нанася се върху добре изсъхнала маслена картина-препоръчително съхнене- 6 месеца. Представлява дамарова смола, която е разтворена по естествен начин в терпентин. Защитава и освежава цветовете на картината, придава лек блясък. Нанася се с мека четка или с пуловелизатор. Най-лесно се прилага като спрей.

Хоби Арт Център предлага дамаров лак в опаковки от 75 мл, 100 мл, 200 мл, 400 мл, и 1000 мл.

 

АКРИЛЕН ЛАК

Акрилният лак представлява акрилна смола във водна дисперсия. Млечнобелият цвят се променя по време на съхнене  – превръща  се в еластичен прозрачен филм с гланцов или матов ефект. Краен лак за темперни и акрилни бои. Нанася се с мека четка или с пуловелизатор. Най-лесно се прилага като спрей.

Хоби Арт Център предлага акрилен  лак, гланц и мат в опаковки от 100 мл, 200 мл, 400 мл, и 1000 мл.

 

ЛАК ЗА ПОРЦЕЛАН

Придава изключителен блясък и здравина. Съхне бавно, за около 24 часа. При декоративни предмети може да се суши във фурна при 160 градуса, или  със сешоар.
Може да се използва като краен лак в живописта. Опаковка 200 мл.

 

ЛАК  ФИКСАТИВ ЗА  ПАСТЕЛ

Фиксативът на Sennelier е предназначен за рисунки с маслен пастел. Той e напълно прозрачен и след нанасяне образува тънък филм с гланцово покритие. Предлага се под формата на спрей – 400 мл.

 

ЛАК ФИКСАТИВ ЗА ВЪГЛЕН И МОЛИВ

Основната функция на всеки фиксатив е да защити и запази цветовете и рисунката като цяло, като я покрива с безцветна течност, която не уврежда листа и след нанасяне оставя тънък прозрачен филм. Предлага се под формата на спрей – 400 мл.

 

ТЕРПЕНТИНОВО МАСЛО

Балсамовото терпентиново масло има характерна приятна миризма. Разрежда маслени бои и ускорява съхненето им. Успешно разтваря смоли и балсами, Участва в състава на крайни лакове.

 

РАФИНИРАНО ЛЕНЕНО МАСЛО

Лененото масло се добива от ленени семена след смилане и пресоване под голямо налягане.  Студено добитото ленено масло е най-годно за целите на живописта. То е чисто и светложълто на цвят и има много лек характерен мирис.. В малки количества служи  за разреждане на маслени бои. Ползва се за грундове и емулсии.

 

РАБОТЕН ФЕРНИЗ – МЕДИУМ

По време на работа с маслени бои е добре да се използва работен ферниз. Той съдържа в себе си освен разредител за маслени бои, ленено масло, което омекотява и смекчава нежеланите свойства на разредителя, предпазва боята от изсивяване и изгаряне, запазва нейната лъскавост. Работният ферниз не е краен лак.
Не е подходящ и за почистване на четките. Съдържа ленено масло, разредител и комплекс от смоли и балсами. Служи за постигане на необходимата консистенция на боята, подобрява съхненето и придава гланц и прозрачност на маслените бои.

 

УАЙТ СПИРТ

Обезмирисеният уайт спирт е минерален терпентин, който може да се ползва за разреждане на боите и почистване на четките. Подходящ е за работа в затворени помещения,